Základní příjem jako nástroj sociální politiky - Loukotová, Martina; Votava, Libor; Syrovátka, Oldřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Diplomová práce se zabývá základním příjmem. Řeší tento sociální koncept z pohledu České republiky. Zkoumá jeho obecnou povědomost pomocí dotazníkového šetření, jehož výstup ukazuje veřejnou znalost pojmu pouze ze 38 %. Přestože většina respondentů považuje současný sociální systém za nevyhovující, realizovatelnosti základního příjmu v České republice nevěří a spíše si ji nepřejí. Zároveň práce zjišťuje potenciální proveditelnost tohoto návrhu v podmínkách ČR. Uvádí tedy kalkulaci výše základního příjmu a s ním se pojících celkových fiskálních výdajů. Z porovnání zjištěných hodnot se současným systémem vyplývá výrazná náročnost financování projektu při jeho potenciální realizaci. Na základě výsledků práce tedy koncept základního příjmu nelze v nynější situaci ČR doporučit.
Vedoucí práce: Libor Votava
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses