Veřejné zadlužení vybraných států EU - Kánský, Štěpán (2020)
Diplomová práce se zabývá veřejným zadlužením zemí Visegradské skupiny v období 2008-2018.Hlavním cílem práce je zhodnotit vývoj a strukturu veřejného zadlužení zemí Visegradské skupiny a zjistit, které faktory působí na konečnou podobu dluhového poměru. Cíle bylo dosaženo za pomocímetod analýzy a komparace sekundárních kvantitativních dat a regresní analýzy panelových dat.Teoretická část vymezuje základní pojmy nutné k pochopení práce a poskytuje podklad pro tvorbučásti praktické. Praktická část je rozdělena do tří kapitol, které zhodnocují vývoj ekonomickýchukazatelů v daných zemích a vývoj a strukturu veřejného zadlužení a aspektů s ním spojených. Práceje zakončena regresní analýzou panelových dat, z níž vyplývá, že konečnou podobu dluhovéhopoměru ovlivňuje především dluh z předchozího období, ekonomický růst a schodek státníhorozpočtu.