Význam dealerství při prodeji automobilů u zákazníků Generace Y - Dostál, Pavel; Kincl, Tomáš, 1979-; Pospíšil, Jan, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Práce se zabývá otázkou role a významu dealerství v procesu nákupu aut mladých generací a zkoumá změny v nákupním chování při porovnání generace Y a generace X. Práce nejprve teoreticky přibližuje koncept spotřebitelského chování, generací a jejich postojů při nakupování a následně uvádí zásadní milníky a vývojové změny automobilového průmyslu a prostředí. Pomocí dotazníkového šetření kombinovaného s výstupy jiných komerčních a akademických studií ověřuje hypotézy s vlivem na nákupní proces v případě pořízení nového automobilu. Na základě kombinovaných zjištění práce sestavuje typizovanou personu generace Y a na jejím profilu představuje potřebné úpravy prodejního procesu z pohledu dealerství, aby do budoucna pokrylo potřeby mladé generace. Práce dochází k závěru, že role dealerství při koupi vozidla nadále zůstává zásadní. Prodejci by se ale měli vyvíjet v otázkách on-line a digitálního prostředí, aby vytvořili hladký proces kombinující několik kanálů naráz, aby tak dokázali zachytit zákazníka, který dle zjištění práce, navštíví prodejní místa méně a méně často.
Vedoucí práce: Tomáš Kincl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses