Prevalencia Alzheimerovej choroby v domovoch seniorov a domovoch so zvlastnym rezimom v ČR - Hanzalová, Markéta; Pažitný, Peter, 1976-; Král, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Alzheimerova choroba (ACH) a její rostoucí tendence je významná problematika nejen dneška, ale i zásadním tématem do budoucna. Důležitým aspektem v managementu této choroby je dostatek ubytovacích kapacit a profesionální lůžkové péče. Účelem této práce je zjištění prevalence pacientů s Alzheimerovou chorobou v zařízeních domova pro seniory a v domovech se speciálním režimem v České republice. K tomuto účelu posloužilo dotazníkové šetření, při kterém byli tázáni ředitelé domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem. Byla zjištěna míra výskytu nemoci, která je odlišná pro jednotlivé lůžkové sociální služby. V domovech pro seniory byl zjištěn výskyt této nemoci v 16 % a v domovech se zvláštním režimem v 78 % ze všech klientů. Toto rozložení odpovídá účelu zařízení, avšak zároveň ukazuje na nedostatečné kapacity v domovech se zvláštním režimem, které jsou pro klienty s Alzheimerovou chorobou určeny. Na základě našich výpočtů odhadujeme, že v roce 2020 je v lůžkových zařízeních sociálních služeb cca 21 000 osob s Alzheimerovou chorobu a přibližně 162 000 jich je doma, což vytváří velký tlak na rodiny, které ve svém kruhu mají příbuzného s ACH a starají se o něj doma.Hlavním cílem práce je odpovědět na otázku, jaký je výskyt pacientů s Alzheimerovou chorobou v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem a jaký je proces přijetí pacientů s Alzheimerovou chorobou do domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem (kritéria, podmínky přijetí, samotný proces přijetí, čekací doby).
Vedoucí práce: Peter Pažitný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses