Srovnání vlivu motivačního potenciálu práce a výše mzdy na fluktuační tendence zaměstnanců vybrané organizace - Janečková, Kristýna; Hiršová, Miloslava, 1950-; Míková, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Práce se zabývá motivačním potenciálem práce a výší mzdy. Pro objasnění pojmu motivačního potenciálu práce, byl využit model autorů Hackmana a Oldhama (1974), kteří se zabývají charakteristikami práce vyvolávající pozitivní psychické stavy. Aby si firmy udržely zaměstnance a zamezily tak případné fluktuaci, měly by, je-li to možné, motivační potenciál práce upravit nebo nedostatek motivačního potenciálu práce kompenzovat. Data jsem získala pomocí dotazníkového šetření, které bylo následně vyhodnoceno s využitím popisné statistiky a testováním významnosti rozdílů mezi faktory. V závěru práce byly navrženy změny charakteristik práce. Ve zkoumané organizaci má na fluktuační tendenci větší vliv mzda než motivační potenciál práce.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses