Změna ve formě bydlení v ČR - Matějka, Tomáš (2020)
Práce se zabývá vývojem bydlení vlastnického, nájemního a družstevního s cílem porozumět změně ve formě bydlení v ČR, která zde probíhá od roku 1989. Vývoj je analyzován od 19. století až po současnost a zaobírá se těmi nejvýznamnějšími udá-lostmi. V rámci novodobé historie se práce věnuje zejména vlivu hypotečních bank, stavebních spořitelen či deregulaci nájemného. Významnou roli sehrává též analýza současného stavu, z které následně vycházejí modelové situace porovnávající vý-hodnost nájemního bydlení s bydlením vlastnickým financovaným hypotečním úvěrem. Závěr práce obsahuje argumentačně podložené doporučení vedoucí ke zlepšení bytové dostupnosti.