Nabytí vlastnického práva k věcem nemovitým dle NOZ - Kule, Vladimír; Hejda, Jan, 1955-; Vopátek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Diplomová práce se zabývá analýzou smluvního nabytí vlastnického práva k věci nemovité formou kupní smlouvy podle NOZ s cílem charakterizovat výhody, nevý-hody a rizika v případě účasti nebo bez účasti realitního zprostředkovatele na celém procesu včetně doporučení optimálního postupu.Teoretická část se věnuje rozdílům mezi vlastnictvím a vlastnickým právem, vy-světluje, co se skrývá pod pojmem věc nemovitá a blíže se věnuje také pojmům pří-slušenství a součást věci. V neposlední řadě rozvádí, jaké jsou způsoby nabývání vlastnictví k věcem nemovitým. Tyto způsoby nabývání vlastnictví systematizuje a strukturuje zejména na tzv. originární a derivativní nabývání vlastnictví k věcem nemovitým. Praktická část práce se zabývá analýzou a hodnocením rizik spojených s nabytím nemovitosti bez účasti a s účastí realitního zprostředkovatele na základě dvou pří-padových studií. Výstupem této práce je doporučení optimálního postupu při nabytí vlastnického práva k věci nemovité formou kupní smlouvy dle NOZ.
Vedoucí práce: Jan Hejda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses