Transmisní mechanismy kvantitativního uvolňování - Hába, Stanislav; Revenda, Zbyněk, 1959-; Frait, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
V disertační práci zkoumám kvantitativní uvolňování, jako jednu z forem nekonvenční měnové politiky. Úvodní část se zaměřuje na definici kvantitativního uvolňování s přehledem terminologických rozdílů různých zdrojů. Taktéž práce přináší srovnání s často používanými alternativami kvantitativního uvolňování (např. LSAP) Pro jasné vymezení kvantitativního uvolňování je vytvořena nová definice se sedmi charakteristickými znaky. Hlavním záběrem práce jsou transmisní mechanismy této měnové politiky. Analyzován je vztah doposud obvyklých transmisních mechanismů a kvantitativního uvolňování. Zde hlavní problém vytváří nulová hranice nominálních úrokových sazeb, kde je shrnuta teorie přístupů k negativním úrokovým sazbám, jejich historie, problémy a možnost aplikace na oběživo. Na kvantitativní uvolňování jsou uplatněny specifické transmisní mechanismy: změny struktury aktiv, signální, snížení rizikových prémií, koordinační, zvýšení depozit a fiskální. Jednotlivé mechanismy jsou testovány pomocí vektorové autoregrese a panelové regrese, s vzorkem ekonomik eurozóny, Japonska, USA a Velké Británie. Hlavními výstupy jsou funkce odezvy, dekompozice rozptylu chyb předpovědi a analýza regresních koeficientů.
Vedoucí práce: Zbyněk Revenda
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations