Testy osobnostních rysů a jejich místo v personální činnosti manažera v neziskových organizacích - Ondrášková, Tereza (2020)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice testování osobnostních rysů personálními manažery v neziskových organizacích. Cílem práce je se zaměřit konkrétně na využívání osobnostních testů či jiných prvků během výběrového procesu ve vybraných nestátních neziskových organizacích. V části literární rešerše je diskutován průběh výběrového procesu a jeho metody, měření osobnostních rysů, výběr osobnostních testů a jiných nástrojů, které jsou personalisty používány. V metodické části je zachycen část rozhovoru s personálními manažery, který zkoumá využívání osobnostních testů během výběrového procesu a zahrnuje i osobní názor manažerů na testy společně s názorem na prvky výběru. V praktické části jsou pak analyzovány rozhovory s personalisty, zhodnoceny jejich výpovědi a jsou porovnány s výpověďmi ostatních organizací. Následně jsou interpretovány zjištěné výsledky ukazující významnost zařazení testů do výběrového procesu.