Osobní pohoda a zdraví při podnikání - Mareš, Jan, 1986- (2020)
Cílem této disertační práce bylo prozkoumat, jak souvisí podnikatelská aktivita s osobní pohodou jedince, zdravím a spojenými koncepty. Nejprve byla provedena rešerše literatury a popsán současný stav poznání. Dále byly stanoveny hypotézy a teoretické koncepty, které byly následně testovány metodou mnohonásobné lineární regrese na datovém souboru EWCS vlny 2015. Mezi klíčová zjištění tohoto disertačního výzkumu patří, že podnikatelé nevykazují jinou míru osobní pohodu než zaměstnanci. Mají ale signifikantně nižší příjem, pokud se jedná o solo podnikatele, u kterých zdravotní problémy ještě zvyšují pravděpodobnost nižšího příjmu. Dále podnikatelé zažívají ve větší míře konflikt mezi prací a rodinou. Výsledkem je tedy zjištění, že podnikatelé vykazují objektivně horší parametry ve zmíněných oblastech v porovnání se zaměstnanci, přičemž jejich osobní pohoda je naopak vyšší.