Využití revidované Bloomovy taxonomie pro rozvoj HOCS (Higher Order Cognitive Skills - kognitivních úrovní vyššího řádu) v ekonomickém vzdělávání - Kolářová, Dana; Krpálek, Pavel; Pavera, Libor, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Disertační práce se zabývá propojením revidované Bloomovy taxonomie vzdělávacích cílů s konceptuálním modelem indikátorů rozvoje kognitivních hladin vyššího řádu (Zoller, 2015, s. 4476), třífázovým modelem učení E-U-R a strategiemi učení s cílem navrhnout a experimentálně ověřit výuku vhodnou pro rozvoj kognitivních úrovní vyššího řádu (Higher-order-cognitive-skills - HOCS) (analyzovat, hodnotit a tvořit) v rámci ekonomického vzdělávání. Práce je specificky zaměřená na terciální stupeň ekonomického vzdělávání. Práce představuje propojení revidované Bloomovy taxonomie s modely učení testované v rámci pedagogického experimentu, jenž člení výzkumný soubor na experimentální a kontrolní. Efekty výuky jsou měřeny pomocí didaktického testování, dotazování a pozorování. Zvolenými didaktickými přístupy pro experimentální výuku jsou metoda případové studie a projektová výuka.Hlavním výsledkem, jenž se týká rozvoje kognitivních hladin vyššího řádu je, že ke statisticky významnému posunu v rozvoji na základě experimentální výuky probíhající po dobu jednoho semestru nedošlo. Byl zaznamenán posun v rozvoji měkkých dovedností studentů, výuka byla studenty hodnocena jako motivující. Na základě výsledků a s přihlédnutím k dalším studiím lze využití revidované Bloomovy taxonomie pro rozvoj kognitivních hladin vyššího řádu doporučit.
Vedoucí práce: Pavel Krpálek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: teorie vyučování ekonomických předmětů [obor disert. práce]; disertace; dissertations