Inovační leadership v ekonomické správě soudů ČR - Viktora, Martin (2020)
Cílem této disertační práce je vymezit roli inovačního leadershipu v kontextu dalších rolí leadershipu ve správě soudů České republiky a definovat jeho vliv na vnímání a postoje followerů. Konkrétně se jedná o role zodpovědnosti, dodržování pravidel a nařízení, politické loajality a networkingu. Postoje followerů jsou zastoupeny dimenzemi vnímané efektivity leadershipu, závazkem k organizaci a pracovní angažovaností. Na tomto základě je vytvořen teoretický model, který je následně ověřován v praktické části. Hypotézy jsou testovány pomocí strukturálního modelování. Pro vyhodnocení datového vzorku je použita faktorová analýza, jejíž výsledky jsou dále zpřesněny pomocí kontextuálních rozhovorů. Dvě případové studie z prostředí soudní správy ČR dokreslují význam inovační role leadershipu. Výsledky analýzy dat nepodpořily hypotézu o silném vlivu role zodpovědnosti na postoje followerů v soudní správě. Na rozdíl od ostatních zkoumaných rolí leadershipu naznačují výrazný vliv role inovativnosti na postoje followerů a vymezují její funkci jako důležitého hybatele procesních a organizačních změn v ekonomické sekci správy soudů České republiky.