Dopady průběhů hospodářských cyklů na automobilový průmysl v České republice v letech 1993–2018 - Procházka, Tomáš (2020)
Cílem této diplomové práce je analýza dopadů hospodářských cyklů na automobilový průmysl v letech 1993–2018. Práce se zabývá komplexním zhodnocením celého odvětví za pomocí ukazatelů, jako výroba osobních automobilů, vývoj průmyslové produkce či celkový počet zaměstnanců a růst hrubých mezd. Hlavním cílem této práce je potvrzení či vyvrácení hypotézy, že cyklický vývoj ekonomiky má zásadní vliv na poptávané a produkované množství nových vozů v zemi. V práci je také nastíněn a zhodnocen vývoj u tří hlavních producentů automobilů na našem území, ke kterým patří Škoda Auto a. s., TPCA s. r. o. a korejský Hyundai Motor Manufacturing Czech. Pro analýzu jednotlivých společností jsou zvoleny indikátory, jako celková výroba, zisk před zdaněním nebo počet zaměstnanců. Celé automobilové odvětví je silně proexportní, a proto hrají nejvýznamnější roli spíše hospodářské výkyvy působící v zahraničí. V závěru jsou následně shrnuty výsledné poznatky.