Dopady průběhů hospodářských cyklů na automobilový průmysl v České republice v letech 1993–2018 - Procházka, Tomáš; Ševčík, Miroslav, 1958-; Makovec, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem této diplomové práce je analýza dopadů hospodářských cyklů na automobilový průmysl v letech 1993–2018. Práce se zabývá komplexním zhodnocením celého odvětví za pomocí ukazatelů, jako výroba osobních automobilů, vývoj průmyslové produkce či celkový počet zaměstnanců a růst hrubých mezd. Hlavním cílem této práce je potvrzení či vyvrácení hypotézy, že cyklický vývoj ekonomiky má zásadní vliv na poptávané a produkované množství nových vozů v zemi. V práci je také nastíněn a zhodnocen vývoj u tří hlavních producentů automobilů na našem území, ke kterým patří Škoda Auto a. s., TPCA s. r. o. a korejský Hyundai Motor Manufacturing Czech. Pro analýzu jednotlivých společností jsou zvoleny indikátory, jako celková výroba, zisk před zdaněním nebo počet zaměstnanců. Celé automobilové odvětví je silně proexportní, a proto hrají nejvýznamnější roli spíše hospodářské výkyvy působící v zahraničí. V závěru jsou následně shrnuty výsledné poznatky.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses