Problematika sociálního bydlení ve znevýhodněných regionech České republiky v období 2008-2018, aneb dočká se ČR zákona o sociálním bydlení? - Mahútová, Denisa; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Text této diplomové práce se zaměřuje na vyhodnocení vývoje počtu příjemců příspěvků na živobytí a doplatků na bydlení ve znevýhodněných regionech ČR s vyzdvihnutím zvláštních dopadů současného poskytování sociálního bydlení v České republice. Cílem práce je potvrdit, zda se mnou zkoumané regiony nadále řadí k oblastem, kam směřuje nejvyšší objem vyplacených dávek v hmotné nouzi na obyvatele. V teoretické části charakterizuji základní aspekty sociálního bydlení v ČR a jeho roli v obecném pojetí sociální politiky státu, vymezuji základní pojmy, které jsou v práci klíčové a vysvětluji soudobý systém poskytovaných dávek v ČR se zaměřením na vyplacené dávky ve spojitosti s bydlením. Praktická část práce se zaměřuje na samotnou analýzu a vyhodnocení vývoje počtu příjemců dávek pomoci v hmotné nouzi v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, jakožto regiony, kam v minulosti směřoval nejvyšší objem vyplacených dávek na bydlení. Díky získaným informacím z dotazníkového šetření s odborníky z oboru sociálního bydlení jsou v textu zahrnuty praktické poznatky ze současného systému poskytování sociálního bydlení ve zkoumaných regionech. Z vypracovaných analýz vyplývá, že zkoumané oblasti se nadále řadí k regionům ČR, kam každoročně směřuje nejvyšší počet vyplacených dávek pomoci v hmotné nouzi na obyvatele a objem finančních prostředků na tyto dávky.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses