Analýza suverénního ratingu na příkladu vybraných zemí - Gorylová, Jana (2020)
Diplomová práce se zaměřuje na změny suverénního ratingu tří vybraných zemí – Velké Británie, Itálie a Turecka. Jejím cílem je analyzovat změny ratingu již zmiňovaných zemí v průběhu posledních několika let a identifikovat faktory, které k těmto změnám vedly. Rating Spojeného království Velké Británie a Severního Irska bude zkoumán především z hlediska dopadů brexitu – plánovaného odchodu z Evropské unie. V případě Itálie bude zkoumán vliv roustoucího zadlužení, rozpočtové krize z roku 2018 a v neposlední řadě pandemie COVID-19, která italskou ekonomiku zasáhla velmi výrazně. Poslední kapitola bude věnována změnám suverénního ratingu Turecka za vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, během které dochází k postupné islamizaci země, zkoumány budou také dopady vojenského puče v roce 2016 a vliv tureckých zahraničních vztahů na suverénní rating.