Finanční gramotnost na středních školách - komparace ČR s Německem - Šístková, Veronika (2020)
Tato diplomová práce se zabývá finanční gramotností u žáků středních neekonomických škol v České republice a v Německu. Cílem této práce je porovnat úrovně finanční gramotnosti u českých a německých žáků a zároveň porovnat mezi sebou jednotlivé oblasti finanční gramotnosti. Vyhodnocení probíhalo na základě krátkého testu z finanční gramotnosti, kde se prokázalo, že čeští žáci mají lepší znalosti ve finanční gramotnosti než němečtí žáci. Nejtěžší oblast finanční gramotnosti byla rozpočtová část, která řešila schodek domácího rozpočtu. V závěru jsou formulována doporučení pro rozvoj finanční gramotnosti.