Bydlení jako základ řešení problému bezdomovectví(se zaměřením na období 2015-2025) - Věžníková, Veronika (2020)
Cílem této práce je na základě analýzy vývoje sociálního bydlení, jakožto důležitého nástroje v boji proti chudobě, bezdomovectví a sociálnímu vyloučení, formulovat doporučení pro další postup v této oblasti. Specifickým problémem České republiky je neexistence právní úpravy sociálního bydlení nebo jeho cílové skupiny. V teoretické části práce tak definuji jednak ohroženou skupinu obyvatel sociálním vyloučením, ale také samotné sociální bydlení a odlišné přístupy jeho řešení, jako je metoda prostupného bydlení a metoda bydlení především. V praktické části práce nejprve analyzuji statistická data týkající se bydlení a ohrožení chudobou domácností v České republice i v zemích Evropské unie. Zde bylo zjištěno, že pro 8% domácností, tedy přibližně 352 tisíc domácností, jsou náklady na bydlení vyšší než 40% z jejich čistých příjmů a 2,1% domácnostem nezůstane po odečtení nákladu na bydlení ani částka životního minima. Druhým cílem praktické části je analýza Koncepce sociálního bydlení České republiky 2015-2025, kde jsou jednotlivé cíle a jejich plnění zhodnoceno a je doporučen další postup v oblasti jejich řešení. Po provedení analýzy jednotlivých cílů se ukázalo, že je koncepce plněná přibližně ze 40 % a většina cílů byla termínově plánovaná do konce roku 2016.