Analýza ekonomické sladěnosti a strukturální konvergence České republiky k eurozóně - Wikturna, Jan; Mandel, Martin, 1962-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá ekonomickou sladěností a strukturální podobností České republiky se státy eurozóny, případně vybranými státy EU. Analýza je založena na teorii optimálních měnových oblastí, která definuje řadu kritérií, na jejichž základě můžeme posoudit vhodnost přijetí společné evropské měny. Úvod práce je věnován teoretickým východiskům optimální měnové oblasti. Jsou specifikována jednotlivá kritéria, jejich výhody či naopak jejich omezená vypovídací schopnost. Definovaná kritéria jsou dále využita k empirické analýze. Ta ukázala dobrou sladěnost hospodářských cyklů České republiky s většinou států eurozóny a EU. Kladně je vnímáno také vysoké zapojení ČR do mezinárodního obchodu, který je z velké části realizováno se zeměmi EU. Podpůrným argumentem je rovněž značný podíl tzv. vnitroodvětvového obchodu na celkové obchodní výměně. Problém české ekonomiky pak může být relativně odlišná struktura hospodářství silně zaměřeného na průmyslovou výrobu. Narušen je zároveň původní předpoklad vnitřní mobility a vnější nemobility výrobních faktorů, kdy Česká republika má silné vazby na státy třetích zemí, především v případě pracovního trhu. Rovněž struktura kapitálových toků nemůže být hodnocena pozitivně. Převážná většina připlouvajícího kapitálu je tvořena méně stabilními dluhovými portfoliovými investicemi.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses