Vliv přistěhovalectví na mzdy v České republice - Lukášová, Lucie (2020)
Bakalářská práce se zabývá přistěhovalectvím do České republiky a jeho vlivem na mzdy a zaměstnanost na trhu práce. Jsou vymezeny pojmy spojené s migrací a ukázáno několik nejpoužívanějších migračních teorií s důrazem na základní neoklasickou teorii. Dále je popsán samotný vliv imigrace na pracovní trhy nebo přínosy přistěhovalectví pro cílové země. V práci jsou představeny dva ekonometrické modely, které ukazují, jak se mění mzdy vlivem změn přistěhovalectví ve sledovaném období 2010-2018. Modely testují základní hypotézu práce, a to že přistěhovalectví nemá významný vliv na mzdy zaměstnanců v ČR. Tato hypotéza se pomocí obou modelů potvrdila.