Vliv přistěhovalectví na mzdy v České republice - Lukášová, Lucie; Špecián, Petr; Lichard, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se zabývá přistěhovalectvím do České republiky a jeho vlivem na mzdy a zaměstnanost na trhu práce. Jsou vymezeny pojmy spojené s migrací a ukázáno několik nejpoužívanějších migračních teorií s důrazem na základní neoklasickou teorii. Dále je popsán samotný vliv imigrace na pracovní trhy nebo přínosy přistěhovalectví pro cílové země. V práci jsou představeny dva ekonometrické modely, které ukazují, jak se mění mzdy vlivem změn přistěhovalectví ve sledovaném období 2010-2018. Modely testují základní hypotézu práce, a to že přistěhovalectví nemá významný vliv na mzdy zaměstnanců v ČR. Tato hypotéza se pomocí obou modelů potvrdila.
Vedoucí práce: Petr Špecián
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses