Možnosti vytvoření kryptoměnového fondu - Trpák, Martin; Plíva, Rostislav; Juhászová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Kryptoměny za dobu své relativně krátké existence prokázaly svou užitečnost jakožto nová technologie a finanční instrument. Překonaly i mnoho regulatorních nástrah. Jejich výrazná cenová volatilita, technologicky komplikovaný ráz a stále ještě nedostatečný regulatorní rámec jsou jen některými z překážek v cestě k široké implementaci na finančních trzích a k adopci veřejností. Pro použití kryptoměn v každodenním životě bude nutno dosáhnout kompromisu mezi regulátory a tvůrci zejména těch nejvíce decentralizovaných kryptoměn. Oblastmi, které je zapotřebí důsledně regulatorně upravit, jsou ochrana investorů a uživatelů kryptoměn, dále pak zamezení praní špinavých peněz a financování terorismu pomocí kryptoměn. Nedořešená zůstává i problematika zdanění. Tyto oblasti jsou zejména v Evropské unii považovány za klíčové. Dokud nebudou jasně a přesně regulatorně ošetřeny, je v mnoha zemích EU vznik krypto investičních Fondů kvalifikovaných investorů velmi komplikovaný a v České republice zcela nemožný.Tato práce shrnuje dosavadní regulatorní nařízení v oblasti kryptoměn v USA, EU a v ČR a diskutuje, co je nutné upřesnit, aby byl umožněn vznik krypto investičních Fondů kvalifikovaných investorů v České republice.
Vedoucí práce: Rostislav Plíva
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses