Komparace dopadů zrušení dílčích úprav penzijního systému na důchodové účty v České republice a Polsku za období 2009-2019 - Strnadová, Alena (2020)
Cílem bakalářské práce je komparace dopadů zrušení dílčích úprav penzijního systému na důchodové účty v České republice a Polsku v letech 2009-2019 a zhodnocení, která země si v daných aspektech vedla lépe. Práce přináší pohled na dvě sousedící země, ve kterých proběhla reforma penzijního systému a následně byly určité úpravy penzijního systému opět zrušeny. Obě země zrušily reformní kroky rozdílným způsobem a z rozdílných důvodů. Teoretická část bakalářské práce přináší čtenáři literární rešerši literatury zabývající se financováním penzijních systémů a teoretickými koncepcemi Teorie veřejných financí a Good governance. Práce obsahuje přehled historického vývoje penzijních systémů v České republice a Polsku. V praktické části této bakalářské práce jsou pomocí komparace analyzovány data důchodových účtů, data týkající se vládních deficitů, či přebytků, vládního dluhu a účasti ve II. a III. pilíři penzijního systému. Na základě výsledků z této analýzy bylo zjištěno, že oběma zemím se po zrušení dílčích úprav penzijního systému začalo dařit lépe, ani jedné se nezvýšil vládní dluh. Ten v obou případech klesl a v případě České republiky se vláda dostala na konci sledovaného období do přebytku. Závěrem bakalářské práce je, že České republice se v daném období dařilo lépe než Polsku.