Vliv růstu HDP na prezidentské volby : Případ USA - Šimůnek, Lubor; Chytilová, Helena; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem této bakalářské práce je důkladně prozkoumat vztah mezi procentuálním ziskem obhajující strany a růstem HDP v USA. Toto zkoumání je provedeno za účelem potvrzení nebo vyvrácení základní hypotézy teorie politicko-ekonomického cyklu (PBCT), která předpokládá, že voliči reagují na změny ekonomiky (tento předpoklad může být porušen zejména v kontextu nástupu rapidního růstu technologií během 21.století). K prokázání či vyvrácení hypotézy byly zkoumány za pomoci metody OLS prezidentské volby od roku 1948 do roku 2016. Vzhledem ke skutečnosti, že volby v letech 2000 a 2016 dopadly velmi těsným výsledkem, a dvě z nich byly rozhodnuty výsledky ve Swing státech, bylo rovněž zkoumáno za pomocí metody fixních efektů šest vybraných Swing států v letech 2000 až 2016. Ze závěru pro celonárodní volby vyplývá, že vztah mezi HDP a procentuálním ziskem strany obhajujícího prezidentského kandidáta je dostatečně robustní ve všech pozorovaných letech. Analýza Swing států však naznačuje, že vztah mezi HDP a procentuálním ziskem strany obhajujícího prezidentského kandidáta je v těchto státech slabší, byť stále pozitivní, než je tomu na celonárodní úrovni. Základní předpoklad PBCT tedy nebyl porušen.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses