Vliv sociodemografických faktorů na volební účast - Kobilková, Anna (2020)
Bakalářská práce se zabývá sociodemografickými faktory, které mohou ovlivňovat ochotu k volební účasti. Přínosem této práce jsou zejména výstupy plynoucí z analýzy dat zkoumaných na českém území. Hlavním pilířem této práce je logistická regrese pro binární závislou proměnnou, která zahrnuje faktor pohlaví, věk, vzdělání, příjem a místo bydliště potenciálního voliče. Výsledky této regrese ukazují pozitivní korelaci mezi ochotou k volební účasti, věkem voliče a jeho dosaženým vzděláním, pokud uvažujeme spojité proměnné. U určitých skupin voličů není pozitivní korelace prokázána (středněpříjmová, nízkopříjmová skupina a faktor pohlaví, je-li voličem žena, implikují negativní korelaci). Charakter bydliště má částečně taktéž vliv, ale není jednoznačný, neboť odhadnuté parametry krajů vyšly pouze z poloviny statisticky významné. Bakalářská práce přispívá k existujícím poznatkům o volební účasti v České republice zejména analýzou využívající kvantitativní metody. Výsledky mohou usnadnit nalezení řešení trendu snižující se volební účasti v české společnosti.