Rozpočtové a institucionální důsledky vystoupení Spojeného království z Evropské unie - Haas, Václav (2020)
Tématem práce jsou rozpočtové a institucionální dopady vystoupení Spojeného království z Evropské unie. V teoretické části jsou představeny základní rysy unijního rozpočtu včetně jeho vývojových tendencí od roku 1988 do současnosti a dále je nastíněn institucionální rámec Evropské unie s důrazem na podobu tří klíčových unijních institucí a jejich zásadních proměn od roku 1993 do současnosti. V praktické části jsou identifikovány dopady brexitu jednak na příjmy a výdaje unijního rozpočtu včetně rozpočtové bilance členských států a mechanismů korekce jejich rozpočtových nerovnováh, jednak na podobu a fungování Evropské komise, Rady Evropské unie a Evropského parlamentu. Hlavní zjištění práce spočívá v tom, že i přes některé dílčí úpravy (např. systém vlastních zdrojů, složení Evropského parlamentu), brexit dosud nepředstavoval dostatečně silný impulz k zahájení zásadních reformních kroků v rozpočtové a institucionální oblasti.