Metody práce učitelů středních škol v tématu "Rodinný rozpočet" - Kropáč, David (2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou Rodinného rozpočtu a metodami práce učitelů středních škol. Toto téma je aktuální kvůli stále rostoucímu zadlužení privátního sektoru. Cílem teoretické části práce je analyzovat dosavadní vývoj v oblasti středoškolského finančního vzdělávání v České republice a identifikovat příčiny rostoucího předlužení populace. Cílem praktické části práce je zmapovat pomocí dotazníkového šetření současný stav využívání aktivizačních metod na obchodních akademiích a ověřit, zda častější využívání aktivizačních metod vede k většímu počtu finančně gramotných žáků. Šetření přináší zajímavé výsledky. Většina učitelů se domnívá, že téměř polovina žáků posledního ročníku (včetně nedávných absolventů) není finančně gramotná. Zároveň pouze pětina vyučujících z 53 ví, kdo vytváří a alokuje většinu peněžní nabídky. V závěrečné části jsou výsledky dotazníkového šetření komparovány s obdobnými. Dále jsou předložena možná řešení stávajícího předlužení a úvod do problematiky udržitelného financování. K práci je přiložen vlastní návrh didaktické hry a případové studie v tématu Rodinný rozpočet.