Zájmové skupiny a jejich vliv na demokracii - Vyplel, Petr; Pavlík, Ján, 1956-; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato práce vznikla v reakci na vliv zájmových skupin na demokratickou společnost. Jejich působení pokřivuje demokratický a tržní systém, způsobuje neefektivitu, plodí etnocentrické spory a mnohdy válku. To posiluje obecnou nedůvěru ve svobodný tržní mechanismus a jeho samoregulační vlastnosti, a to nejen mezi vědeckými obcemi. Bohužel vliv zájmových skupin je těžko pozorovatelný, jelikož probíhá v pozadí tržního systému a v pomyslných „kuloárech“ aparátu vládnoucí autority. Zájmové skupiny představují problém pro každou demokratickou společnost, a to nejen globalizovanou. Zkoumáním a analyzováním jejich vlivu na demokraticko-tržní systém, zohledněním problematiky etnocentrismu a udržováním míru ve společenském řádu a zohledněním problematiky vedení vládnoucího aparátu, včetně ústavního práva, navrhuje práce instrumenty vedení vládnoucího aparátu demokratické společnosti s minimální možností vlivu zájmových skupin. Práce představuje komplexní a ucelený návrh řádu demokratické společnosti včetně ústavy. Hlavními vlastnostmi tohoto nového společenského řádu jsou dlouhodobá udržitelnost, garance míru, maximalizace svobody jednotlivce a maximalizace vytvořeného produktu.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses