Náklady duplicitní preskripce léčivých přípravku v ČR - Cachnín, Patrik (2020)
Diplomová práce se zabývá náklady veřejného zdravotního systému na duplicitně předepsané léčivé přípravky. Je vytvořen teoretický model vycházející z analýzy nákladů a přínosů, který klasifikuje relevantní náklady spojené s duplicitní preskripcí. Dále je provedena datová analýza téměř 6,7 mil. záznamů o vydaných léčivých přípravcích pojištěnců Zaměstnanecké pojišťovny Škoda z let 2012–2018. Po provedení citlivostní analýzy jsou kalkulovány náklady veřejného zdravotního systému v ČR na duplicitně předepsané léčivé přípravky za sedmileté období. Ty dosahují v základním scénáři výše 277,7 mil. Kč, dle dalších scénářů 163–340 mil. Kč. Dále jsou analyzovány možné rizikové faktory výskytu duplicit a v závěrečné části jsou navržena nápravná opatření.