Náklady duplicitní preskripce léčivých přípravku v ČR - Cachnín, Patrik; Maaytová, Alena; Gajdošová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá náklady veřejného zdravotního systému na duplicitně předepsané léčivé přípravky. Je vytvořen teoretický model vycházející z analýzy nákladů a přínosů, který klasifikuje relevantní náklady spojené s duplicitní preskripcí. Dále je provedena datová analýza téměř 6,7 mil. záznamů o vydaných léčivých přípravcích pojištěnců Zaměstnanecké pojišťovny Škoda z let 2012–2018. Po provedení citlivostní analýzy jsou kalkulovány náklady veřejného zdravotního systému v ČR na duplicitně předepsané léčivé přípravky za sedmileté období. Ty dosahují v základním scénáři výše 277,7 mil. Kč, dle dalších scénářů 163–340 mil. Kč. Dále jsou analyzovány možné rizikové faktory výskytu duplicit a v závěrečné části jsou navržena nápravná opatření.
Vedoucí práce: Alena Maaytová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses