Důchodová formule a její vliv na zaměstnanost důchodců - Špringrová, Romana (2020)
Diplomová práce se zabývá důchodovou formulí a jejím vlivem na zaměstnanost důchodců. Analyzuje parametry důchodové formule a zabývá se výpočtem jednotlivých starobních důchodů (řádný, předčasný, odložený). Cílem práce je určit, zda je osoba v předdůchodovém věku motivována k odchodu do starobního důchodu nebo k prodloužení pracovní činnosti. Použitím mikroekonomického ukazatele implicitní důchodové daně se porovnávají jednotlivé modelové varianty odchodů do důchodu. Kladné hodnoty implicitní daně ukazují, že český penzijní systém nemotivuje občany k setrvání na pracovním trhu.