Důchodová formule a její vliv na zaměstnanost důchodců - Špringrová, Romana; Klazar, Stanislav, 1974-; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá důchodovou formulí a jejím vlivem na zaměstnanost důchodců. Analyzuje parametry důchodové formule a zabývá se výpočtem jednotlivých starobních důchodů (řádný, předčasný, odložený). Cílem práce je určit, zda je osoba v předdůchodovém věku motivována k odchodu do starobního důchodu nebo k prodloužení pracovní činnosti. Použitím mikroekonomického ukazatele implicitní důchodové daně se porovnávají jednotlivé modelové varianty odchodů do důchodu. Kladné hodnoty implicitní daně ukazují, že český penzijní systém nemotivuje občany k setrvání na pracovním trhu.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses