Nerovnost výše starobních důchodů mužů a žen v České republice v roce 2017 - Schreiberová, Anna (2020)
Rozdílná výše důchodů žen a mužů je tématem, které rezonuje napříč zeměmi EU a konečně se jím začíná věnovat i dostatek pozornosti v České republice. Cílem této práce je navržení opatření a řešení, jakými by mohly být tyto nerovnosti eliminovány. První část této práce shrnuje teoretické znalosti o důchodových systémech, jejich charakteristiky a klasifikace. Tato kapitola se věnuje popisu důchodového systému v České republice, jak je strukturován, identifikuje jednotlivé dávky důchodového pojištění a popisuje způsob výpočtu dávek a jednotlivé parametry vstupující do stanovování výše důchodů. Genderová problematika je tak významným celospolečenským tématem a je třeba ho uvést i do kontextu penzijního systému. Analýza příčin provedená v praktické části práce demonstruje, že genderové nerovnosti mezi muži a ženami v oblasti důchodů vznikají dlouhodobě na základě existujících nerovností na trhu práce a ve společnosti a jsou rovněž přímým důsledkem nastaveného penzijního systému. První část uvádí jednotlivé příčiny v jednotlivých společenských úrovních a druhá část přináší základní statistické srovnání žen a mužů, to i z pohledu zaměstnanosti, výše mezd a důchodů, a následně je provedeno statistické srovnání základních ukazatelů důchodového systému s cílem zmapovat situaci, identifikovat a kvantifikovat rozsah rozdílů ve výši důchodů, jehož základními příčinami je markantní rozdíl v odměňování žen a mužů na trhu práce, který tvoří 2/3 tohoto rozdílu a druhým důvodem je nižší důchodový věk žen a tím i kratší doba pojištění způsobující 1/3 rozdílu, která bude postupně eliminována probíhajícím sjednocením důchodového věku žen a mužů. Rozdíly jsou tím větší, čím více dětí ženy vychovávaly, důvodů je několik, pr