Nerovnost výše starobních důchodů mužů a žen v České republice v roce 2017 - Schreiberová, Anna; Krebs, Vojtěch, 1950-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Rozdílná výše důchodů žen a mužů je tématem, které rezonuje napříč zeměmi EU a konečně se jím začíná věnovat i dostatek pozornosti v České republice. Cílem této práce je navržení opatření a řešení, jakými by mohly být tyto nerovnosti eliminovány. První část této práce shrnuje teoretické znalosti o důchodových systémech, jejich charakteristiky a klasifikace. Tato kapitola se věnuje popisu důchodového systému v České republice, jak je strukturován, identifikuje jednotlivé dávky důchodového pojištění a popisuje způsob výpočtu dávek a jednotlivé parametry vstupující do stanovování výše důchodů. Genderová problematika je tak významným celospolečenským tématem a je třeba ho uvést i do kontextu penzijního systému. Analýza příčin provedená v praktické části práce demonstruje, že genderové nerovnosti mezi muži a ženami v oblasti důchodů vznikají dlouhodobě na základě existujících nerovností na trhu práce a ve společnosti a jsou rovněž přímým důsledkem nastaveného penzijního systému. První část uvádí jednotlivé příčiny v jednotlivých společenských úrovních a druhá část přináší základní statistické srovnání žen a mužů, to i z pohledu zaměstnanosti, výše mezd a důchodů, a následně je provedeno statistické srovnání základních ukazatelů důchodového systému s cílem zmapovat situaci, identifikovat a kvantifikovat rozsah rozdílů ve výši důchodů, jehož základními příčinami je markantní rozdíl v odměňování žen a mužů na trhu práce, který tvoří 2/3 tohoto rozdílu a druhým důvodem je nižší důchodový věk žen a tím i kratší doba pojištění způsobující 1/3 rozdílu, která bude postupně eliminována probíhajícím sjednocením důchodového věku žen a mužů. Rozdíly jsou tím větší, čím více dětí ženy vychovávaly, důvodů je několik, pr
Vzhledem k tomu, že příčiny rozdílu leží víceméně mimo nastavení důchodového systému, nemohou být řešení koncipovaná k odstranění příčin, ale pouze jako omezující jejich důsledky. Výčet teoretických možností není omezen jen na oblast základního důchodového pojištění, ale celkově zahrnuje možnosti posílení příjmů žen ve stáří prostřednictvím důchodového pojištění, připojišťovacích schémat, nepojistných sociálních dávek či pojistného.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses