Ekonomické nástroje zajištění zpětného odběru a likvidace elektrotechnických výrobků v ČR - Voseček, Vít (2020)
Tato diplomová práce zkoumá ekonomickou výhodnost jednotlivých systému pro recyklaci elektrotechnického odpadu a zároveň i ekonomické aspekty celého systému. Cílem práce je analýza povinností výrobců elektrotechnických zařízení na českém trhu s elektrotechnickým odpadem, praktická část práce začíná popisem hlavních subjektů, které se účastní trhu s elektrotechnickým odpadem, včetně analýzy hospodaření každého z nich. V další části práce kvantifikuje úsporu, která je recyklací generována. V poslední části práce je provedena mezinárodní komparace jednotlivých systémů sběru elektrotechnického odpadu. Hlavním cílem práce bylo analyzovat celkovou efektivitu systému recyklace elektrotechnického odpadu. Práce dochází k závěru, že současný systém je nastaven efektivně jako celek, nicméně benefity, které ze systému plynou jsou hrazeny spotřebitelem a čerpány především provozovateli systémů sběru elektrotechnického odpadu.