Zpracovatelský průmysl v USA a Číně – vývoj mezi lety 2000-2019 a dopady obchodní války - Králík, Jan; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Pavlíček, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato diplomová práce popisuje a analyzuje vývoj zpracovatelského průmyslu v USA a Číně mezi lety 2000-2019, se zaměřením na vliv obchodní války. V práci je zkoumána měnící se důležitost zpracovatelského průmyslu pro ekonomiku a také změna jeho specializace. Význam pro ekonomiku je měřen pomocí podílu na tvorbě HDP a podílu na celkové zaměstnanosti. Specializace průmyslu je měřena pomocí Balassova indexu projevené komparativní výhody. Výsledky analýzy ukazují, že zatímco v USA, ve sledovaném období 2007-2015, význam zpracovatelského průmyslu celkově klesl a specializace na kapitálově náročnou produkci také mírně klesla, tak význam zpracovatelského průmyslu pro ekonomiku Číny stoupl a klesla i specializace na pracovně náročnou produkci, relativně se tedy zvyšovala specializace na kapitálovou produkci. Přínosem této práce je vytvoření komplexního popisu změn ve zpracovatelském průmyslu obou zkoumaných zemí, jejímž výsledkem je, že Čína postupně dohání Spojené státy americké ve specializaci na kapitálově intenzivní produkci.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses