Ocenění podniku VINCENTKA a.s. - Palička, Vladimír (2020)
Cílem práce je určit tržní hodnotu společnosti Vincentka a.s. Datum ocenění bylo stanoveno k 31.12.2017. Ocenění je provedeno dvěma metodami: DCF APV a tržním porovnáním. Nejprve byla provedena finanční a strategická analýza. Finanční analýza nabízí hlubší vhled do účetnictví a financí společnosti a je výchozím dokumentem pro finanční plán. Jsou v ní dále rozebírány výstřednosti oceňované společnosti, jako vysoké dividendy, silná cash pozice, a vlastnické řízení podniku. Strategická analýza identifikuje trh, hlavní konkurenty a zhodnocuje konkurenceschopnost podniku. Na základě strategické a finanční analýzy je poté prognózován vývoj trhu a sestaven finanční plán. Na základě finančního plánu je poté provedeno výnosové ocenění, které je doplněno o tržní porovnání. Pro to byli vybráni veřejně obchodovaní evropští výrobci minerálních vod a vybrané transakce s výrobci nealkoholických nápojů.