Ekonomické dopady masivní imigrace do členských států Evropské unie v období let 2007 – 2018 - Smolák, Pavel (2020)
Bakalářská práce analyzuje ekonomické dopady masové imigrace do zemíEvropské unie. Teoretická část popisuje ekonomické teorie související s masovouimigrací a dále porovnává teorie příčin vzniku migrační krize a různé imigrační politiky,které mohou cílové země uplatňovat ve snaze zamezit negativním dopadům imigrace.Mimo jiné teoretická část komparuje sledovanou migrační vlnu s migračními vlnami,které proběhly v minulosti. Oproti většině jiných publikací zkoumajících masovouimigraci do zemí Evropské unie se obě části práce často opírají o teoretické východiskoRoyova modelu, které rozlišuje pozitivní a negativní migrační toky. Praktická část prácezkoumá ekonomické dopady masové imigrace především v oblasti trhů práce a sociálníchsystémů evropských zemí. V porovnání s velikostí rizik a nákladů masové imigraceshledala práce pouze nepatrné množství výnosů. Výsledky práce potvrzují hypotézuvyřčenou prezidentem Václavem Klausem, že masová imigrace do Evropy představujepro členské země EU fatální hrozbu.