Daňové aspekty zaměstnaneckých opčních plánů - Javůrková, Klára; Tepperová, Jana; Wadurová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Práce je zaměřena na anomálie související s odměňováním zaměstnanců prostřednictvímopčních a akciových plánů. Příjem z majetkového prospěchu z účasti na těchtozaměstnaneckých plánech představuje zdanitelný příjem ze závislé činnosti podle znění§ 6 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákono daních z příjmů“). Příjem za splnění určitých podmínek nepodléhá odvodům pojistného nasociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění. Nedochází tak ani k navýšenízdanitelného příjmu o odpovídající povinné pojistné hrazené zaměstnavatelem ve smyslu§ 6 odst. 12 Zákona o daních z příjmů. O ekonomickém smyslu a správnosti tohoto postupujiž několik let odborná veřejnost vede spory.V práci jsou popsána teoretická východiska a klíčové pojmy zaměstnaneckých plánů, systémjejich fungování a povinné odvody na daň z příjmů fyzických osob, pojistného na sociálnízabezpečení a veřejné zdravotní pojištění jak z pohledu zaměstnance, tak zaměstnavatele,souvislost s daní z příjmů právnických osob a příslušné dopady při výkonu závislé činnostive více státech. Dále práce popisuje daňový režim související s držbou akcií a s jejichpřípadným prodejem.Všech vytyčených cílů práce bylo dosaženo. Z výběrového souboru 1 300 největších českýchspolečností bylo vybráno 16 společností, u kterých byla k dispozici potřebná data a kterénaplňovaly stanovená kritéria. Na tomto reprezentativním vzorku bylo zjištěno, o kolik vícefinančních prostředků by plynulo do veřejných rozpočtů (tj, státní rozpočet, rozpočet obcí,krajů a zdravotních pojišťoven), kdyby se stávající systém zdanění a odvodů na sociálnízabezpečení a veřejné zdravotní pojištění změnil. Zároveň byla stanovena procentuálníúspora hrubé mzdy zaměstnance při využ
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses