Hospodářské vztahy Československa a Velké Británie 1953-1964 - Hajna, Jiří (2020)
Bakalářská práce zkoumá hospodářské vztahy mezi Československem a VelkouBritánií se zaměřením na splácení náhrad a půjček, které Velká Britániečeskoslovenskému státu poskytla, a navíc srovnává a analyzuje vývoj vzájemnéhoobchodu v letech 1953 – 1964. Cílem bádání je poukázat na závislost rozhodováníčeskoslovenských politiků pod direktivou Sovětského svazu a na zkoumaném vztahus Velkou Británií potvrdit závislost těchto jednání, která s postupným uvolňovánímrežimu ve východním bloku byla na základě Východem vymezených pravidel postupněsamostatnější. V rámci analýzy vzájemných vztahů včetně politického a hospodářskéhovývoje obou zemí dochází autor k závěru, že v rámci postupné liberalizace vevýchodním bloku a zároveň odstraňování obchodních překážek ze strany Velké Britániedošlo k vyššímu růstu vzájemného obchodu. Bez přímého vlivu Sovětského svazu sičeskoslovenská strana vyjednávala vlastní podmínky pro splácení náhrad a půjček, kteréměly zásadní vliv na společný obchod. Autor poukázal i na dopad měnové reformy,který poškodil Velkou Británii, ale stal se jedním z položek při vyjednávání podmínekve finančních závazcích. Studium Rozsypalovy reformy potvrdilo snahu o postupnouliberalizaci a změnu stávajícího systému, nicméně přímá souvislost se vztahy s VelkouBritánií nebyla objevena.