Veřejné příjmy do zdravotnictví ČR v letech 2008-2019 - Jiříková, Tereza; Maaytová, Alena; Gajdošová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Bakalářská práce se zabývá vývojem veřejných příjmů do zdravotnictví České republiky v letech 2008-2019. Nejprve jsou uvedeny argumenty ve prospěch financování zdravotnictví z veřejných financí, modely financování zdravotní péče a charakteristiky zdravotního systému ČR. Meritorní částí práce je analýza veřejných příjmů v uvedených letech v rozdělení na příjmy z pojistného na veřejné zdravotní pojištění a platby státu za státní pojištěnce. K analýze dat byly využity statistické metody – míry dynamiky časových řad a trendová analýza s regresním přístupem k modelování trendu. V poslední části jsou diskutovány možnosti zvýšení příjmů do zdravotnictví. Jako doplňkový zdroj je navržena možnost alokace příjmů ze spotřebních daní z tabáku a alkoholu.
Vedoucí práce: Alena Maaytová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses