Vliv moderních technologií na správu daně - Vičarová, Kateřina (2020)
Diplomová práce se zabývá posouzením vlivu moderních technologií na správu daně se zaměřením na komunikaci mezi správcem daně a daňovým subjektem. V teoretické části definuje práce správu daně, daň a další důležité pojmy v této oblasti. Dále popisuje vývoj a aktuální stav elektronizace veřejné správy v České republice a uvádí studie potvrzující efektivnost elektronizace, ale i kritiku moderních nástrojů. V praktické části diplomová práce zkoumá časovou náročnost zpracování klasického papírového a elektronického daňového přiznání. Zkoumání je provedeno na různých typech poplatníků u různých daní. Diplomová práce dochází k závěru, že moderní nástroje jsou v určitých situacích efektivní, ale objevují se i případy, kdy využití elektronických nástrojů vedlo ke zhoršení celkové efektivnosti komunikace.