Analýza dopadu paušální daně - Málková, Klára (2020)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou dopadu institutu paušální daně v České republice. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou vymezeny jednotlivé pojmy související se zdaňováním příjmů fyzických osob se zaměřením na příjmy ze samostatné činnosti. Předmětem teoretické části je rovněž vymezení institutu paušální daně. Praktická část diplomové práce je rozdělena na dvě analýzy. Cílem první analýzy je na základě srovnání daňového zatížení osob samostatně výdělečně činných při uplatňování paušálních výdajů a poplatníka v paušálním režimu stanovit, pro které poplatníky bude paušální daň výhodná. Cílem druhé analýzy je na základě srovnání daňového zatížení zaměstnanců a poplatníků v paušálním režimu zjistit, zda nová paušální daň bude vést k další motivaci poplatníků k švarcsystému.