Financování obcí v ČR při výkonu přenesené působnosti : Návrh výkonového financování vybraných činností sociální agendy v letech 2010-2018 - Urbanová, Anna; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vondrovic, Robert; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce se zabývá financováním sociální agendy, kterou obce vykonávají v přenesené působnosti, a možnosti uplatnění výkonového modelu financování pro tyto činnosti. Cílem práce je ověřit následující hypotézu: Aplikace výkonového modelu financování je vhodná pro financování činností spadajících pod sociální agendu, kterou obce v přenesené působnosti vykonávají. Významnou část této agendy tvoří agenda sociální práce, jejíž financování je analyzováno v rámci praktické části. Současný systém financování sociální práce na obcích, který je od roku 2015 založen na financování prostřednictvím dotace, se vyznačuje pěti hlavními nedostatky, kterými jsou nesystémový charakter, administrativní náročnost, nízká a nejasná míra krytí, časté a nepředvídatelné změny v konstrukci dotace a existence a zvyšující se role institutu dofinancování. Všechny tyto nedostatky lze redukovat pomocí navrženého nového modelu financování. Stanovena hypotéza je ověřena částečně – navržený model není čistě výkonový, ale využívá prvky výkonového financování.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses