Underwriting velkých hospodářských rizik - Sobotka, Jakub (2020)
Underwriting, rozuměno významem jako úpis rizika, je jedním z fundamentálních procesů v činnosti pojišťovny, zajišťovny, příp. jiných subjektů, která operují s přijetím rizika klienta za úplatu – pojistné, resp. zajistné. Výsledkem procesu underwritingu je rozhodnutí o přijetí, nebo nepřijetí rizika do pojištění. Tato bakalářská práce se zaměřuje na popis procesu underwritingu v pojištění podnikatelských rizik a na okolnosti mající na daný proces vliv. V první části se bude zabývat členěním jednotlivých druhů pojištění podnikatelských subjektů a podnikatelské činnosti a vývoji pojištění podnikatelů na českém pojistném trhu. V praktické části je case study analýza konkrétní smlouvy pojištění velkého hospodářského rizika.