Vliv nezaměstnanosti a výše průměrné mzdy na kriminalitu v České republice v letech 2005 - 2018 - Škrabka, Martin (2020)
Diplomová práce se zabývá vlivem míry nezaměstnanosti a výše průměrné mzdy na kriminalitu, zejména pak na počet vloupání do bytů a rodinných domů v České republice mezi lety 2005 a 2018. V práci jsou testovány dvě základní hypotézy postavené na základě ekonomické analýzy kriminality G. Beckera, že vyšší míra nezaměstnanosti a vyšší průměrná mzda vedou k vyššímu počtu vloupání. Hypotézy jsou testovány na panelových datech z ČSÚ v rámci 14 krajů ČR za použití metody fixních efektů. Bylo prokázáno, že zvýšení obecné míry nezaměstnanosti o 1 procentní bod v průměru zvýší počet vloupání v daném kraji o 3–6 % dle specifikace modelu, čímž byla hypotéza o pozitivní korelaci mezi mírou nezaměstnanosti a počtem vloupání potvrzena. Druhá hypotéza o pozitivní korelaci mezi průměrnou mzdou a počtem vloupání nemůže být jednoznačně potvrzena ani zamítnuta. Zatímco zvýšení průměrné reálné mzdy o 1 000 Kč sníží v témže roce počet vloupání o 17–20 %, stejné zvýšení průměrného příjmu v předchozím roce způsobí nárůst počtu vloupání o 13–16 % nyní. Efekt je tedy nejednoznačný.