Propopulační opatření jako možný nástroj k budoucímu vyššímu výběru daní - Kolářová, Kristýna (2020)
Diplomová práce se zabývá propopulační (rodinnou) politikou a rodinnými opatřeními v Evropské unii. Propopulační politika je jedním z možných nástrojů ke zvýšení úhrnné plodnosti, a tedy i k možnému zvýšení budoucích daňových výnosů. Cílem práce je analyzovat vliv vybraných propopulačních opatření na úhrnnou plodnost v rámci zemí Evropské unie. Kvantitativní analýza je provedena na základě vícenásobné regresní analýzy. Pro analýzu bylo vybráno 12 vysvětlujících proměnných, z toho jsou čtyři proměnné číselné a zbývající proměnné jsou dummy proměnné. Výsledky analýzy ukázaly, že na úhrnnou plodnost mají vliv pouze dvě proměnné ze zvolených proměnných, a to míra nezaměstnanosti žen a rodičovská dovolená.