Analýza iniciativy Nové Hedvábné stezky a její dopad na vybrané státy - Guanová, XueYing (2020)
Projekt Nová Hedvábná stezka byla zahájena v roce 2013 při projevu čínského prezidenta Xi Jinping v Kazachstánu na Nazarbayev univerzitě. Iniciativa Pás a Stezky, která slouží k budování Nové hedvábné stezky, obsahuje pozemní trasu, která propojuje Čínu se zeměmi Střední Asie, Středního Východu, Ruska a končí v Evropě. Dále námořní trasa propojuje Čínu s Jihovýchodní Asii a Indii a přes Indický oceán trasa pokračuje na východní Afriku, kde přes Rudé moře končí opět v Evropě. Ke konci roku 2019 se již 136 státu podílí na iniciativě Pásu a Stezky a v některých státech je vliv Číny nepřehlédnutelný. Podle projevu čínského prezidenta má tato spolupráce přinášet win-win výsledek. V práci budu analyzovat dopad Nové Hedvábné stezky na vybrané státy a zohledním jak krátkodobou, tak i dlouhodobou situaci. Součásti práce je rovněž analýza situace Číny. Budu zkoumat jaká byla situace její domácí ekonomiky před a po této spolupráci. Na základě analýzy dat a informací vychází, že Nová hedvábná stezka skutečně dokáže přinášet win-win výsledek. Musí však nabývat takovou formu spolupráce, na které se může podílet i místní ekonomika. V opačném případě je dopad omezený.