DLUHOVÁ PAST V ZEMÍCH EUROZÓNY SE ZAMĚŘENÍM NA ŘECKO A ITÁLII - Kalibová, Tereza; Ševčík, Miroslav, 1958-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce s názvem Dluhová past v zemích eurozóny se zaměřením na Řecko a Itálii podává základní přehled o souvislostech v dluhové problematice. Obecně lze pozorovat trend, že země, které jsou členy Evropské unie déle, jsou více zadluženější. Veřejné zadlužení je výzvou pro ekonomiky nejen v eurozóně nebo Evropské unii, ale po celém světě. Pokud se nepodaří najít řešení, jak tyto dluhy snížit, budou nadále přenášeny z generace na generaci jako velká břemena, jejichž akumulace může vyústit ve velké problémy. Diplomová práce poskytuje ucelený přehled o problematice veřejných dluhů, jejich důsledcích a možných řešeních. Práce se detailněji zabývá hodnocením situace v Řecku a Itálii, historickým kontextem a jeho přesahem do současnosti. V praktické části je otestována stanovená hypotéza o negativním vlivu veřejného zadlužení na hospodářský růst za pomoci ekonometrické analýzy provedené metodou OLS. Výstupy z této analýzy provedené pro dvě zvolené země eurozóny, Řecko a Itálii, potvrzují hypotézu práce s určitými výhradami. Na základě grafické analýzy hospodářského cyklu a veřejného zadlužení lze potvrdit potenciál zpětné kauzality těchto dvou veličin a připustit možný dopad míry ekonomického růstu na poměr veřejného dluhu k HDP a zároveň možný negativní dopad vysoké úrovně veřejného zadlužení na hospodářský růst.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses