Analýza trhu bydlení v hlavním městě Praze - Lechnýřová, Sabina; Frejlich, Petr; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem této práce je analyzovat situaci na trhu bydlení v hlavním městě Praze, empiricky ověřit statistickou významnost cenových determinantů a identifikovat případné cenové bubliny. Zkoumaným obdobím je období let 2000-2018. Na základě získaných čtvrtletních dat je odhadnut lineární regresní model se zahrnutím ekonomických a demografických proměnných. Model prokázal statistickou významnost vlivu HDP, průměrné reálné mzdy a zpožděných cen bytů, přičemž všechny tyto zmíněné proměnné jsou s cenami bytů pozitivně korelované. Na základě analýzy pomocí price-to-income ratia a statistického HP filtru se podařilo odhalit možnou přítomnost tržní cenové bubliny v období 2003-2004 a následně 2007-2008. Hypotézu o současné existenci cenové bubliny na pražském trhu bydlení se nepodařilo potvrdit.
Vedoucí práce: Petr Frejlich
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses